CCR ordonă recomptearea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale

Dă şi tu share articolului

De asemenea, biroul prezidențial spune că oficialii au detectat eforturi online de a influența votul câștigat de candidatul de extremă dreapta puțin cunoscut.

Curtea Supremă a României a ordonat un nou număr al voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale ale țării pentru a exclude frauda.

Biroul prezidențial a declarat separat că oficialii au detectat eforturi online de a influența votul, care a fost câștigat de un candidat de extremă dreapta puțin cunoscut.

Curtea a declarat joi că a decis în unanimitate să ordone biroului electoral central al României să „verifice și să recalculeze toate buletinele de vot valide și invalide” exprimate în alegerile de duminică, câștigate de ultranaționalistul pro-Moscova Călin Georgescu.

Președinția a declarat că oficialii au raportat „atacuri cibernetice menite să influențeze corectitudinea procesului electoral” în votul de duminică și a remarcat „un interes crescând” din partea Rusiei „de a influența agenda publică în societatea românească”.

Într-un comunicat emis după o întâlnire a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, președinția a mai susținut că platforma de socializare TikTok nu a respectat regulile legale care reglementează procesul electoral.

Fără a-l numi pe Georgescu, declarația a sugerat că acesta „a beneficiat de o expunere masivă datorită tratamentului preferențial” acordat de platformă, care „nu l-a marcat ca pe un candidat politic”. A adăugat că „trebuie luate măsurile necesare”.

TikTok a respins anterior astfel de acuzații, afirmând că aplică reguli împotriva dezinformării în timpul alegerilor și că majoritatea candidaților au făcut campanie pe platforma sa și pe altele.

Un purtător de cuvânt a declarat joi, referitor la contul lui Georgescu: „Este categoric fals să se susțină că contul său a fost tratat diferit față de cele ale altor candidați.”

Site-ul de știri Digi24 a raportat că ordinul de recompte al curții constituționale se referă la o acuzație de fraudă privind voturile acordate candidatei de centru-dreapta Elena Lasconi, care a terminat pe locul al doilea și urmează să se confrunte cu Georgescu în turul doi pe 8 decembrie.

Acea plângere a solicitat instanței să anuleze rezultatul primului tur, lucru pe care îl va decide într-o întâlnire de vineri. O altă acuzație separată de fraudă electorală adusă lui Georgescu a fost respinsă pe motiv că a fost depusă prea târziu.

Biroul electoral central urma să se reunească mai târziu joi pentru a discuta decizia instanței, însă președintele său, Toni Greblă, a declarat pentru mass-media românească că, odată ce cererea oficială va fi primită, ar putea dura zile pentru a se recăuta cele aproximativ 9,5 milioane de voturi.

Observatorii au spus că decizia riscă să diminueze credibilitatea instituțiilor statului român înainte de votul parlamentar și al turului doi prezidențial, considerate critice pentru direcția viitoare a unui aliat de încredere al UE și NATO.

De asemenea, va adăuga la turbulențele din jurul primului tur de vot, pe care Georgescu, care avea un procent de aproximativ 5% cu câteva zile înainte de vot, l-a câștigat confortabil după o campanie bazată în mare parte pe videoclipuri virale de pe TikTok, care ar fi fost amplificate de activitate de tip bot.

Miercuri, adjunctul șefului autorității de reglementare în telecomunicații a țării, Ancom, a declarat că solicită suspendarea TikTok, o platformă deținută de chinezi, începând de joi, în așteptarea unei investigații privind posibila manipulare electorală.

Pavel Popescu a declarat că apelul se bazează pe dovezi de „manipulare a procesului electoral”. Consiliul Național de Apărare al României analizează, de asemenea, potențialele riscuri pentru securitatea națională provenite de la „entități cibernetice de stat și non-stat” în procesul electoral.

În plus, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul TikTok, afirmând că suspectează „manipularea opiniei publice” și „amplificarea algoritmică” a postărilor care favorizează un anumit candidat.

În octombrie, curtea constituțională a interzis unui alt politician de extremă dreapta să candideze la alegerile prezidențiale, într-o decizie pe care mulți analiști, grupuri pentru drepturile civile și unele partide politice au spus că a depășit atribuțiile sale.

Lasconi a condamnat joi decizia instanței, spunând că aceasta „interferea în procesul democratic pentru a doua oară”. Ea a adăugat: „Extremismul se combate prin voturi, nu prin jocuri de culise.”

Georgescu a cerut încetarea războiului din Ucraina, a negat existența Covid-19, a descris doi fasciști români din perioada celui de-al doilea război mondial ca „eroi naționali” și a susținut că în politica externă România ar beneficia de „înțelepciunea rusă”.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment